Jak pečovat o váš nůž

Péče o čepel

 
Čepel z damascenské oceli vyžaduje zvláštní péči.  Jedná se o uhlíkovou ocel, která při dlouhém kontaktu s vlhkým prostředím může zreznout, aby se tomu předešlo, stačí dodržovat pár základních kroků:

  • Nenechávat nůž ležet dlouho ve vlhkém prostředí

  • Po použití vždy otřít do sucha, odstranit zbytky, které zůstaly na čepeli

  • Pří delším nepoužívaní nože, je třeba otřít čepel nejlépe potravinářskou vazelínou (sanitární, netoxická, čirá, bez chuti a zápachu), neslaným sádlem nebo jedlým olejem

  • Vyhněte se použití nejedlých látek nebo tekutin, aby při kontaktu čepele s jídlem neuškodila organismu

 

Péče o rukojeť

    Na standardní péči o dřevěné rukojeti se nejvíce používá lněný mám také velmi dobrou zkušenost s kokosovým olejem. Štětcem rovnoměrně naneseme olej a přebytky setřeme hadříkem. Takto o rukojeť pečujeme minimálně jednou ročně.

Pří aktivním používání nože může dojít k zamaštění rukojeti, to lze ošetřit dvěma způsoby:

  • Jemným brusným papírem sundat malou vrstvu zamaštěného dřeva a poté protřít lněným nebo tukovým olejem. Štětcem rovnoměrně nanést olej, přebytky otřít hadříkem. Zopakovat dvakrát po 30 minutách, aby se první porce oleje stihla vsáknout.

  • Ředidlem vyčistit zamaštěné části rukojeti a zopakovat pokyny s olejem psané výše.

  • Pro lepší účinek naleštit leštitelným voskem.


Trochu obsáhlejší návod převzatý v webu http://www.dohnalknives.com/

 

Zákazníci se nás často ptají, jak damaškové nože udržovat, aby zůstaly pořád

krásné a plně funkční. Proto je zde pár rad a návodů.

 
Údržba rukojetí

     Tady hodně záleží na tom, z čeho je která ručka vyrobena. Ručky z paroží, kostí a rohů. nebo také z kožených kroužků jsou v postatě bezúdržbové. Stejně tak z moderních materiálů jako jsou micarty a podobně. Problém může někdy nastávat u rukojetí ze dřeva, ovšem ani tady není žádný přehnaný strach na místě. Používají se většinou tvrdá dřeva, ale i ty měkčí stačí jednou za čas potřít nějakým kvalitním olejem (např. teakový), kdo to nemíní přehánět a shánět něco takového, postačí mu klidně Indulona, čirá kosmetická vazelína, nebo nakonec i sádlo. Dá se v podstatě použít téměř cokoliv, použití ale různých Vedéček, konkorů a jiných technických olejů na mašinky bychom moc nedoporučovali, protože nepřirozeně páchnou. Stejně tak bychom nedoporučovali levné fritovací rostlinné oleje, protože ty po zaschnutí nechávají takové divné mapy, tohle chce ale možná vyzkoušet, rozhodně tím nic nenávratně nezkazíte.

 

Údržba čepelí

   Tady v podstatě také záleží z čeho je čepel vyrobena. Jak asi každý tuší, nerezové čepele zase až takovou péči nevyžadují. Jde především o údržbu z uhlíkových ocelí a uhlíkových damašků. Začneme uhlíkovými damašky, na to se často ptáte.

   Uhlíkový damašek časem při používání začne šednout, někdy se objeví i jakési modré mapy, je to prostě živoucí materiál. Nikdy by se mu ale nemělo stát, že začne klasicky rezavět, dokonce i s vyžranými rezatými dírkami. To byste museli nůž nechat někde válet a zapomenout ho tam nějakou dobu, popřípadě s ním krájet citrony a ze zásady čepel neotírat. Všeobecně tedy uhlíkovým materiálům nejvíce "škodí" ovocné a zeleninové kyseliny - citron, jablíčka, cibule atd. Neznamená to ale, že byste se takovým materiálům měli vyhýbat - jen se naučte po takovémto použití nůž opláchnou a utřít alespoň do trička, či o kalhoty. Jak bude klid a čas, nožík otřete hadříkem napuštěným olejíčkem a bude si chrochtat :-) Je vůbec dobré uhlíkové čepel držet pořád lehce naolejované - to si pamatujte jako zásadu č. 1. Olejíčky na čepele zase zvolte podle toho, co budete s nožem dělat. Rostlinné oleje bychom nedoporučili, oleje na zbraně smrdí, upřednostnili by jsme opět např. kosmetickou vazelínu - bez zápachu, čirá, mastná věc.  

    Pokud už máte nožík šedě flekatý (je to jen estetický problém), vadí vám to a chcete ho uvést do původního stavu, doporučuji následný postup. Sežeňte si šmirglík - co nejjemnější, zrnitost třeba 2000, opravdu čím jemnější, tím lepší. Hrubý smirek nechá rýhy a těch se budete blbě zbavovat! Kouskem jemného smirku zlehka přejeďte povrch čepele. Vystouplé vrstvy se opět zablýsknou a čepel fantasticky prokoukne.

    Kdo je zdatnější, nůž je hodně zanedbaný, a hlavně má ty možnosti, může se čepel přeleštit na hadráku - kotouči raději z jemnějších pláten či filců (s pastou opatrně, některé jsou hodně agresivní - jen zlehka) a po vyleštění do stříbrna následně naleptat třeba v chloridu železitém (k dostání například jako roztok na leptání tištěných spojů v prodejnách pro kutily - elektrotechniky) Prosíme Vás, hlavně nikdy neleštit ostřím proti kotouči!!! Před leptáním nůž otřete třeba papírovými ubrousky,kapesníky ....,ponořte na 3 vteřiny do chloridu, vyndejte a oním papírkem pořádně rozetřete - všude, nezapomeňte na hřbet, plošku před ricassem atd. Tím předejte tomu, že na čepeli budou naleptané nějaké šmouhy. Sebelepší odmašťování sebelepšími odmašťovadly vám šmouhy neodstraní, zůstanou i šmouhy po odmašťovadlech. Lepší jen otřít a použít výše popsaný postup, Děláme to tak léta a funguje.Následně do chloridu opět ponořte a nechte chvilku leptat. Stačí chvíle, nůž už reliéf má, jde jen o barvu.Po vyndání opláchněte vodou, popřípadě v roztoku sody a přebrušte jemným smirkem a hotovo.

     Abyste si nenaleptali a nezapatlali od leptadla (děláme v postatě jen s chloridem železitým, pouze na Damasteel kyselinu solnou) ručku, kroužky, prostě co nechcete, zalepte pečlivě vše elektrikářskou izolačkou, ta funguje dokonale. Malá fintička s velkým úspěchem :-) Můžete tedy bez obav ponořit nůž do leptadla, i když hladina sahá i tam, kam byste leptat nechtěli.

 

Údržba pouzder

     Když se budeme bavit o kožených pouzdrech, tak tady bych to také nijak nepřeháněl, snad jen pouzdro udržovat v čistotě, někdo si ho může naolejíčkovat atd., odřená, světlá místa třeba nějak zapravit fixou, nejraději bych ho ale nechal, tak, jak je, ať je vidět, že je používané a "žije" spolu s nožem.

Petr a Petr Dohnalovi

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.